Latter, tårer og stående applaus på cast 4 sin premiere.

Onsdag var det endelig klart for Cast 4 sin premiere på forestillingen «Vi er leire».
Forestillingen er utviklet til DUS-festivalen, som er en teaterfestival for ungdom,
15 unge skuespillere har utviklet teksten sammen med vår instruktør og kunstnerisk ansvarlig, Maria Petronella Muri Nygren, igjennom en metode som kalles «Devising».

Rød løper

Selve premieren var det Unge Viken Teater som arrangerte i lokalene til Lillestrøm kultursenter, på den nye scenen Tellus.

Opplevelsen var stor stas for skuespillerene, med rød løper, premierefest, ny scene og mye publikum. Nervene var til å ta og føle på før snaut 150 publikummere tok plass i salen.
Teatersjef på Unge viken Teater, Kari Ramnefjell, innledet det hele, og når applausen hadde lagt seg og forestillingen var i gang, hadde skuespillerene publikum i sin hule hånd.

Med et ensemblearbeid som hentet imponerte lovord fra profesjonelle scenekunstnere, tilstedeværelse og imponerende lytting tok Cast 4 med seg publikum på en reise hvor salen vekslet mellom å holde pusten, gapskratte og tørke tårer.

Humoristiske sleivspark

Skuespillerne sparket fra seg med kraftfulle og humoristiske sleivspark mot både kulturpolitikken og verdensledere, samtidig som de dro det helt ned til de hverdagslige utfordringen, som å forstå tamponger og vaskemaskinen. For så komplekst er livet og så varierte er bekymringene.
«Vi er leire» handler om presset som legges på ungdommene, om å frykten for å se fremover, om den barnlige nysgjerrigheten og det naive håpet vi mennesker er helt avhengig av. Om å være redd for krig, pandemi, ikke komme inn på dramalinja, om å være sint på AI og kutt i kulturen, men også om å håpe og tro på at alt blir bra.

Iscenesettelsen veksler mellom et fysisk presist uttrykk, improvisasjon og innøvd materiale. Teaterformen er en blanding av fiksjon og virkelighet, det som blir sagt er både sant og ikke sant, men alt har rot i virkeligheten, og det er virkeligheten som studeres.

Skuespillerene presterer på høyt skuespillerteknisk nivå, både med tekstformidling, stemmemateriale, en teaterform som krever ekstrem lytting til både publikum og ensemble, men ikke minst viser de mot. Og Birk er kanskje modigst av alle når han i fire minutter synger Tom Waits sin «Take it with me» acapella. Publikum holdt pusten.

Vi er leire

Forestillingen avsluttes med en kraftfull monolog fremført av Helene, hvor den siste setningen er: «Jeg håper jeg rekker å bety noe», og det gjør denne forestillingen, den betyr noe.
Sammen med instruktør Maria, har ungdommene laget nok en imponerende forestilling, de gode tilbakemeldingene har vært overveldende fra både kunstnere og politikere som satt i salen.

Selv om det tekniske nivået og forestillingen i seg selv er imponerende, er det samholdet og ensemblearbeidet som står igjen som det som skiller seg ut etter denne forestillingen.
Skuespillerene var som limt sammen som én stor leireklump.

Cast 4 har lagt bak seg et halvt år med hardt arbeid, og det er det som gjør at når de inntok en ny scene på onsdag, foran et større publikum enn tidligere, med en helt annen teaterform enn de har vært borti før: Så stod de stødigst av alle, og publikum lente seg på dem. Det er belønningen for det harde arbeidet.
 
Nå tar Cast 4 med seg den gode premieren inn i en festivalhelg på Teater Manu i Oslo, hvor de skal spille forestillingen lørdag morgen for et lukket publikum, i salen vil det kun sitte andre teaterungdommer. Etter forestillingen venter det tilbakemeldinger fra et fagteam, og så skal skuespillerene se 8 andre ungdomsgrupper spille sine forestillinger.
Strømmen Teater takker Unge Viken Teater for arrangementet og for at vi får være med på DUS, og ser frem mot en ny opplevelse i Oslo.

Cast 4

Cast 4 består av 15 ungdommer fra Strømmen Teater, det er et fordypningstilbud for de med ekstra interesse for teaterfaget. Skuespillerene har hatt ekstra øvelser ved siden av ordinærtilbudet, siden oktober, i dette tilbudet blir stilt strengere krav til deltakelse, engasjement, forberedelse og arbeidsinnsats. For å bli en del av Cast 4 må man skrive og sende søknad på høstsemesteret. Motivasjon og innsats vektlegges, for de som blir en del av ensemble.